top of page
Poza scriitoruluiAlin Andrei

Cum sa gestionezi anxietatea: Tehnici si exercitii eficiente




1. Respiratia diafragmatica (respiratia profunda)

Cum se face: Stai confortabil, pune o mana pe piept si cealalta pe abdomen. Inspira profund prin nas, lasand abdomenul sa se extinda (nu pieptul). Expira lent prin gura, simtind cum abdomenul coboara.Beneficii: Activeaza sistemul nervos parasimpatic, inducand relaxare.

2. Tehnica 4-7-8

Cum se face: Inspira pe nas timp de 4 secunde, tine-ti respiratia timp de 7 secunde, apoi expira lent pe gura timp de 8 secunde.Beneficii: Calmeaza rapid si induce relaxare.

3. Scanarea corporala

Cum se face: Stai intins sau asezat intr-o pozitie confortabila. Inchide ochii si concentreaza-te pe fiecare parte a corpului, de la degetele de la picioare pana la cap. Observa tensiunile si relaxeaza acea parte a corpului.Beneficii: Creste constientizarea corpului si elibereaza tensiunea.

4. Meditatia mindfulness

Cum se face: Gaseste un loc linistit si stai confortabil. Concentreaza-te pe respiratie si pe momentul prezent, fara sa judeci gandurile care apar.Beneficii: Reduce ruminarile anxioase si imbunatateste starea generala de bine.

5. Tehnica grounding (impamantare)

Cum se face: Concentreaza-te pe simturile tale: 5 lucruri pe care le vezi, 4 pe care le atingi, 3 pe care le auzi, 2 pe care le mirosi si 1 pe care il gusti.Beneficii: Reconecteaza cu prezentul si reduce gandurile anxioase.

6. Exercitii de vizualizare

Cum se face: Inchide ochii si imagineaza-ti un loc linistit si sigur. Vizualizeaza detaliile (culori, sunete, mirosuri).Beneficii: Induce calm si distrage de la ganduri anxioase.

7. Relaxarea progresiva a muschilor

Cum se face: Tensioneaza si relaxeaza grupuri de muschi, de la degetele de la picioare pana la cap, tinand tensiunea 5-10 secunde.Beneficii: Reduce tensiunea musculara si promoveaza relaxarea.

8. Scrisul expresiv

Cum se face: Scrie 10-15 minute despre gandurile si sentimentele tale. Concentreaza-te pe exprimare, nu pe forma.Beneficii: Clarifica gandurile si reduce intensitatea emotionala.

9. Activitate fizica moderata

Cum se face: Plimba-te, alearga sau practica yoga.Beneficii: Elibereaza endorfine, imbunatatind starea de spirit.

10. Jurnalul recunostintei

Cum se face: Scrie zilnic 3 lucruri pentru care esti recunoscator.Beneficii: Schimba perspectiva si reduce gandurile negative.

11. Exercitiul „STOP”

Cum se face:1. S top: Opreste-te.2. T reaca atentia: Respira adanc.3. O bserva: Observa mintea si corpul.4. P rocedeaza mai departe: Reacționeaza cu calm.Beneficii: Rupe ciclul anxios si ofera claritate.

12. Terapia prin arta

Cum se face: Deseneaza sau creeaza ceva ce exprima starea ta.Beneficii: Proceseaza si elibereaza emotiile.

13. Reîncadrarea gandurilor

Cum se face: Noteaza gandurile negative si reformuleaza-le intr-o maniera pozitiva.Beneficii: Modifica tiparele de gandire, reducand anxietatea.

14. Tehnica „Fereastra Timpului”

Cum se face: Stabilește 10-15 minute pe zi pentru gandurile anxioase.Beneficii: Controleaza ruminarile si previne ingrijorarea constanta.

15. Tehnica „Letting Go” (Eliberarea)

Cum se face: Imagineaza-ti ca iti pui grijile intr-un balon care se indeparteaza.Beneficii: Ajuta la eliberarea mentala.

16. Mindful Eating

Cum se face: Concentreaza-te pe textura, gust si mirosul alimentelor.Beneficii: Promoveaza constientizarea momentului prezent.

17. Stretching sau yoga

Cum se face: Practica posturi simple care elibereaza tensiunea. Exemple: „Postura copilului”.Beneficii: Reduce stresul si anxietatea.

18. Planificarea raspunsului la scenariul cel mai rau

Cum se face: Intreaba-te „Care este cel mai rau lucru care se poate intampla?” si gandeste un plan.Beneficii: Reduce anxietatea anticipativa.

19. Regula celor trei minute

Cum se face: Concentreaza-te pe o activitate timp de trei minute.Beneficii: Reduce copleșirea si procrastinarea.

20. Râsul ca terapie

Cum se face: Uita-te la o comedie sau petrece timp cu prieteni amuzanti.Beneficii: Stimuleaza endorfinele si reduce tensiunea.


0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


DSC07008_edited.jpg

Cabinet Individual de Psihologie Andrei Alin
Pentru Programari Scrieti-mi sau Ma Puteti Suna la 0747497129

Raspund cat pot de repede!

Sesiunile se fac in Cabinet sau Online prin Platformele Existente:
{SKYPE, ZOOM, WHATSAPP, GOOGLE MEET, TEAMS}

Cabinetul se afla in:

Str. Dionisie Lupu nr. 74

Bucuresti (Din Piata Lhovari)

psihologalinandrei@gmail.com

Tel: 0747497129

bottom of page